Duurzaam wonen en leven

stroproductie2

Penning Architectuur en Stedenbouw is één van de drijvende krachten achter StroApp, een coöperatie van professionals die samenwerken om echt duurzaam te bouwen van schets tot en met gebruik en daarna.

Waarom wij duurzame gebouwen willen realiseren?

Wij zijn allemaal voortgekomen uit het ecosysteem en vormen onderdeel van de natuur. Penning Architectuur en Stedenbouw zoekt bewust naar materialen, bouwmethode en technieken die met respect voor de natuur zijn gevormd. Wij zoeken naar gebouwde oplossingen die een lage milieubelasting bezitten en een positieve CO2-balans maar toch uiterst comfortabel zijn. Natuurlijke materialen, gebruik maken van de zon en de natuurlijke omstandigheden op de locatie zijn de elementen waar wij meerwaarde mee creëren.

Zeer hoog comfort en lage tot geen energiekosten

Penning Architectuur en Stedenbouw bouwt gebouwen die zich onderscheiden in comfort. Door de combinatie van een efficiënt ontwerp, duurzame materialen en de passiefhuis bouwmethode zijn de gebouwen zeer toekomstbestendig  en voldoende flexibel om aanpassingen later op te vangen.

Door de goede vochtregulatie en een enorme isolerende werking van de materialen zijn de gebouwen zeer comfortabel. De gebouwschil werkt als een tweede huid, en reguleert zo het binnenklimaat.

Waarom samenwerken binnen StroApp?

Bundeling van kennis en kracht om echt duurzame projecten te realiseren is de reden waarom StroApp is opgericht. De bewust duurzame bouwers en ontwerpers zijn nog dun gezaaid. Professioneel samen werken aan duurzame projecten in een efficiënt proces. Door juist in alle stadia van het proces de kennis te combineren voegt StroApp meer kwaliteit toe voor dezelfde prijs.

In samenwerking ontwerpen en realiseren  de professionals van StroApp gebouwen die zich onderscheiden door bewuste vormgeving en materiaalkeus. Zonbewust ontwerpen en kiezen voor materialen met een lage CO2 balans zowel bij de productie van het materiaal, tijdens het gebruik en daarna. StroApp bouwt gebouwen gemaakt met materialen die een lage milieubelasting bezitten.

zie ook www.StroApp.nl

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Bedrijfspand

Dit nieuwe gebouw is het distributiekantoor voor de Benelux van de Duitse firma Testo.
Uitgangspunt voor het ontwerp was openheid en ruimte naast een scherp budget. Het programma bestond naast de gebruikelijke kantoorruimtes uit een showroom, leslokaal, magazijn en calibratielaboratorium. Het ontwerp bood uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst. Hier is ondertussen al gebruik van gemaakt. De vele zichtlijnen naar buiten maken het gebouw ruimer. Doordat we ook de opdracht voor de terreinafwerking en de projectinrichting (zie interieur) kregen is er een totaalontwerp gemaakt waarin de onderdelen elkaar versterken.
 
Als vervolgopdracht mochten we het pand in Cabrils, Spanje, ontwerpen.

Uitbreiding buurtcentrum de Wieken

Opdracht:

De uitbreiding van buurtcentrum de Wieken met een jongerenzaal (discozaal) en enkele nevenfuncties; extra bruto vloeroppervlak 150 m².

Ontwerp:

Door de hoogte van de aanbouw door te zetten voor de bestaande bouw wordt het achterliggende buurthuis als het ware omarmd.

Materialisering:

Door de vleug van de gevelpanelen ontstaan vier kleurschakeringen die het sobere uiterlijk van de gevel cachet geven. Met de uitbreiding is er een nieuwe impuls aan het buurthuis en daarmee aan de buurt gegeven.

Containerwoning

Voor de prijsvraag tijdelijk wonen in ca. 1985 was er een woning van 5 geschakelde containers geplaatst op deze mooie locatie. Oorspronkelijk zouden al deze woningen maar 5 jaar mogen staan. Dan zou deze containerwoning verplaatst kunnen worden naar een andere locatie. Echter deze 5 jaar werd opgerekt. De huidige bewoners woonden met zijn vijven en een hond bijzonder prettig op dit plekje maar wilden graag wat meer ruimte. We hebben gebruikt gemaakt van de mogelijkheid om de containers te verplaatsen; en wel omhoog. Op deze wijze werd het mogelijk om een geheel nieuwe begane grond onder de containers te vormen. De nieuwe woonruimte bestaat uit een woonkamer gericht op het mooiste uitzicht van deze plek, een ruime keuken met
eettafel, een werkplekje, hoofdentree, trap naar boven een ruime toilet. De ruimtes in de gekoppelde containers zijn getransformeerd tot ruime slaapkamers en een nieuwe badkamer. Gedurende de hele bouw bleven de bewoners op het kavel in hun eigen woning wonen. Daarvoor werd de bestaande woning met een kraan naar een andere plek getild. En na het bouwen van het stalen frame waar het bestaande deel van de containerwoning op staat kon de begane grond met kruipruimte worden gebouwd.
 
fotografie: ©Jannes Linders Fotograaf Rotterdam

Houtpark bedrijfsunits

Een bedrijfsverzamelcomplex met 21 bedrijfsunits van circa 150 m² -300 m² en een kantoortoren met 4 verdiepingen en 600 m² op de hoek als een prominent baken. Het complex heeft een binnenterrein met parkeerplekken. Alle toe en afvoer vindt via het binnenterrein plaats. Alle bedrijvigheid en bijkomende rommeligheid is zo aan het zicht vanaf het openbaar gebied onttrokken. Het heeft voor de gebruikers het voordeel dat het binnenterrein goed af te sluiten is met enkele hekken en zo een grotere veiligheid biedt. De toren heeft een karakteristieke uitbouw wat het project markeert. De kantoortoren heeft op de begane grond grote glazen puien zodat een showroom functie mogelijk is. Totaal vloeroppervlak 3750 m². Het gebouw is casco opgeleverd. Naast het ontwerp, vergunningtraject, bestek en begeleiding bij de uitvoering zijn ook de splitsingstekeningen geproduceerd door Penning Architectuur en Stedenbouw.

KINDERDAGVERBLIJF BSO HERBESTEMMING

Het oorspronkelijke pand voor een huisartsen en fysiotherapie maatschap is voldoende flexibel om er een buitenschoolse opvang in onder te brengen. Door de uitbreiding krijgt het geheel een nieuwe voorkant en daarmee een nieuwe uitstraling. Continuïteit in ruimte en het maken van verschillende plekken voor diverse activiteiten is hier uitgangspunt geweest. Geheel in de kleurenstijl van de nieuwe eigenaar.

Recyclingperron poort

Recyclinperron poort/ de vaart
Een geheel nieuw concept van terreinorganisatie is voor dit project ontwikkeld. Door het beheersgebouw aan het perron, én dwars over het terrein te leggen ontstaan er twee aparte gebruiksstromen. De aan en afvoer van het afval zijn zo gescheiden. Het publieke perron is zeer ruim van opzet. Verschillende verkeersstromen kunnen naast elkaar afval brengen. Door het rond kunnen rijden op het perron zijn er nauwelijks wachttijden. Omdat het veiliger is de afvalbrengers niet te laten kruisen met het zware materieel van de afval halers is het publieke deel gescheiden van het niet publieke deel. Alle afvalfracties worden op één niveau gebracht. Het beheersgebouw waarin kantoor, kantine en kleedruimtes aanwezig zijn voor het personeel liggen onder 1 dak met de ruimtes voor bruin en wit goed en klein chemisch afval. Door de integratie van ongeveer 300 vierkante meter zonnepanelen op het dak en naast de toegangsroute heeft het perron een groot gedeelte van het jaar geen extra energie nodig.
 
RECYCLINGPERRON DE VAART ALMERE
Een gebouw met een frisse schone uitstraling toont respect voor de medewerkers die dagelijks met afval werken. Het 110 meter lange gebouw vormt een buffer tussen het industrieterrein en een stiltegebied… De luifels aan beide zijden geven de beëindiging van het gebouw aan. Aan de zijde van de zoutloods wordt de luifel hoog geplaatst. Bij de entree krijgt het gebouw door de lager geplaatste luifel weer een menselijke maat. De natuurlijke kleur van de glasfiber panelen wordt zowel in het exterieur als in het interieur uitgebuit. Het gebouw biedt plaats aan een zoutloos voor circa 600 ton strooizout, een stallingruimte voor strooiwagens, een autowasplaats, containers ten behoeve van de recycling van o.a. bruin/ witgoed, een verzamelplaats voor klein chemisch afval, personeelskantine, kantoorruimtes, kleedruimtes, toiletten en bergruimte. Naast het ontwerp en de bouwvergunning hebben we zorg gedragen voor de milieuvergunning en de WVO vergunning.

Scholen

Renovatie/transformatie/verduurzaming uitbreiding van scholen.
BASISSCHOOL DE ARK ALMERE HAVEN GEVELRENOVATIE
Deze basisschool was hard toe aan een renovatie van de gevel. De gevels hadden te veel transparantie en deze transparante geveldelen bestonden uit enkel glas. Omdat de enorme hoeveelheid daglicht het zicht op het digitale schoolbord belemmerde is een gevel ontworpen die in plaats van 40 % daglichtequivalent slechts 15 % daglichtequivalent heeft. Door te spelen met open en dichte delen binnen een strakke structuur is een gevarieerd en eigentijds gevelbeeld ontstaan. De schooldirectie blijft complimenten ontvangen voor de nieuwe uitstraling. Het plan is in samenwerking gemaakt met collega Eveline Vinkenborg, architect.
 
INTEGRAAL KIND CENTRUM ALMERE HAVEN KDV BSO KLEUTERSCHOOL
Het bestaande pand waar voorheen praktijkonderwijs was gehuisvest ondergaat een transformatie. In het oude lokaal voor houtbewerking kruipen nu de baby’s van het kinderdagverblijf. 5 lokalen voor de kleuters en 5 voor het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang. Door ook de pedagogische visie en het beleid op elkaar af te stemmen is er een centrum ontwikkeld waar kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen verblijven. Kind vriendelijkheid en veiligheid staan voorop. De beglazing van het pand is verbeterd van enkel glas naar gelaagd isolatieglas. Door een nieuw kleurenplan en de juiste materiaalkeuze is een frisse uitstraling verkregen waardoor het pand weer jaren mee kan.

Duurzaam wonen en leven

SPORTCOMPLEX FANNY BLANKERS KOEN NIEUWBOUW
In het Fanny Blankers Koen park is in opdracht van gemeente Almere voor voetbalclub FC Omniworld een gebouw ontworpen met een oppervlak van ca. 1100 m². Op de begane grond bevinden zich de 20 kleedkamers, de EHBO/massageruimte en de douches (met lichtdoorlatende wanden!). Op de verdieping ligt de bestuurskamer, de keuken en de sportkantine met balkon. Het balkon biedt een mooi uitzicht op het hoofdveld. Bovendien is het mogelijk om op het balkon huldigingen en andere officiële gelegenheden te houden. De kleedruimtes zijn uitzonderlijk licht omdat het daglicht tot diep in de ruimtes doordringt. De doucheruimtes liggen aan de gevel en hebben een gedeeltelijk lichtdoorlatende gevel. Hierdoor hebben de kleedruimtes en de douches een blijvende frisse en schone uitstraling. Door een helder concept was het mogelijk tot laat in het proces veranderingen in het programma op eenvoudige wijze op te vangen. De sportaccomodatie is oorspronkelijk ontworpen voor de breedtesport voetbal. Echter nadat de beslissing genomen was het betaalde voetbal in Almere niet in Poort onder te brengen is deze locatie voor het betaalde voetbal aangewezen.

Tandstad

TANDSTAD TE ALMERE NIEUWBOUW BEDRIJFSRUIMTES
Tandstad is een tandtechnisch laboratorium met een tandartsen/mondhygiënisten-praktijk. Door de compositie van het rechthoekige en het ovale deel wordt massa gecreëerd zonder dat het gebouw massief oogt terwijl het kavel maximaal wordt benut. De rechthoek omarmt de ovaal; op deze wijze wordt in de oksel een natuurlijke entree gecreëerd. Een grote stalen trap in de centrale hal omringd door glazen bouwstenen brengt daglicht door een koepel in het dak tot diep in het gebouw. De praktijkruimtes liggen allen aan de gevel, in de buitenring. In de binnenring is een gezamenlijke wachtruimte die toegang geeft tot alle praktijkruimtes. Het tandtechnische laboratorium op de eerste verdieping heeft minder privacy nodig, wat resulteert in glazen puien en grote open ruimtes.

Algemeen

WMOarchitect.nl

Penning Architectuur en Stedenbouw werkt samen in wmoarchitect.nl. We delen kennis, ervaring en netwerk in het ontwerpen van maatwerk voor slimme woningaanpassingen voor mensen met een specifieke zorgvraag of een beperking.

StroApp.nl
 

Coöperatie StroApp B.A.

Wij werken samen in de coöperatie StroApp om op professionele wijze gebouwen te realiseren met natuurlijk duurzame materialen.

 

Buitenland:

Er zijn nog steeds samenwerkingscontacten met buitenlandse architectenbureaus. In Spanje zijn verschillende projecten gerealiseerd. Verder is er ervaring met projecten in Duitsland en Frankrijk.

Woningbouw

WONING MET ZWEMBAD ALKMAAR

De woning is vormgegeven met een knipoog naar “de Stijl”. Kleur en rechte vormen. Het bestemmingsplan vroeg om een kap naar de straatzijde. Gerealiseerd: 150 m² woonoppervlak met open haard en buiten barbecue en een kelder van 50 m² waarin zich een zwembad bevindt. Door de vorm en kleur van de hemelwaterafvoer krijgt de
entree een extra dimensie
 
BUNGALOW MET PRAKTIJKRUIMTE JULIANADORP
 
Deze bungalow ligt op een spie-vormig kavel waar strikte eisen gelden. De drie volumes met lessenaarskap zijn verbonden door een volume met een platte kap. De praktijkruimte heeft een oosterse uitstraling die in lijn is met het gebruik. Voor deze hele wijk zijn strikte eisen opgenomen voor duurzaamheid. De woning voldoet hieraan. Daarnaast zijn tevens zonnepanelen toegevoegd, zowel zonnecollectoren als PV-panelen. De woonkamer opent zich naar de achterliggende tuin aan het water.
 
PATIOBUNGALOW COMFORT TE ZEEWOLDE
 
Een woning van alle gemakken voorzien, geheel gelijkvloers. De binnenruimte en buitenruimte lopen door de grote ramen vloeiend in elkaar over. Circa 150 m² met inliggende patio van 13 m² zodat ook op een winterdag beschut buiten gezeten kan worden. Door een schuifwand kan een gedeelte van de woonkamer worden afgeschermd.
 
WONINGUITBREIDING SCHARDAM
 
Aan de bestaande woning is een uitbreiding gerealiseerd die de bestaande vormgeving respecteert maar toch verrast door de hoge open achtergevel. Door ook openheid in het interieur aan te brengen is er een moderne woning ontstaan.
 
WOONTOREN WORMER
 
Appartementengebouw
De gevels zijn zo ontworpen dat deze de beweging van de Zaan volgen.

Transformatie bedrijfspand naar appartementen.

Diverse verbouwingen, vergrotingen van woningen. Uitbreidingen van woningen met praktijkruimte of extra werkruimte.

Veiligheidshuis

Het veiligheidshuis is een organisatie waarin GGD, Sociale Dienst, reclassering, justitie, raad van de kinderbescherming, enz. samenwerken om zo goed mogelijk de hulp af te stemmen en de hulpvrager 1 loket te geven. De opdracht betreft een verbouwing van een bestaande verdieping van circa 550 m² in de kantoortoren van het Alnovum in Almere. Naast een kantoortuin waarin kan worden samengewerkt zijn er een aantal vergaderzalen en  preekkamers. Daarnaast is er een TOMruimte waar justitie Haltstraffen kan uitspreken. De verschillende faciliteiten zijn in gezamenlijk gebruik. De organisatie huurt een flexplek om volgens het nieuwe werken samen te werken.

School voor speciaal onderwijs.

School voor speciaal onderwijs.

De oorspronkelijke 3 scholen zijn door de renovatie en verbouwing een éénheid geworden. Een school met 30 klassen, 2 sportzalen, een aula. Speciale ruimtes voor computerles en kookonderwijs en ruimtes voor remedial teaching en een bibliotheek zijn toegevoegd. De gangen zijn verbonden, er komt meer daglicht door de nieuwe kozijnen, de gangen en de lokalen zijn verbreed. Vandalisme wordt ontmoedigd en de school heeft een frisse uitstraling gekregen.
 
DE WATERTUIN SCHOOL VOOR SPECIAAL ONDERWIJS RENOVATIE
De oorspronkelijke 3 scholen zijn door de renovatie en verbouwing een éénheid geworden. Een school met 30 klassen, 2 sportzalen en een aula. Speciale ruimtes voor computerles, kookonderwijs en ruimtes voor remedial teaching en een bibliotheek zijn toegevoegd. De gangen zijn verbonden, er komt meer daglicht door de nieuwe kozijnen, de gangen en de lokalen zijn verbreed. Vandalisme wordt ontmoedigd en de school heeft een frisse uitstraling gekregen.