Project

StroApp Duurzame woning Oosterwold

Benieuwd naar het ontwerpen van StroApp Duurzame woning Oosterwold? Bekijk hier alles over dit project.

Project

StroApp Duurzame woning Oosterwold

Benieuwd naar het ontwerpen van StroApp Duurzame woning Oosterwold? Bekijk hier alles over dit project.

Het vraagstuk van van de opdrachtgever

Penning Architectuur en Stedenbouw werkt samen in de Coöperatie StroApp B.A. met andere architecten en partners om woningen en andere gebouwen te realiseren met als doel gebruik te maken van natuurlijk duurzame bouwmaterialen zoals leem en stro, vlas en houtvezel en/of gebruik te maken van cyclische processen bij het kiezen van bouwmaterialen. Samen met architect-lid Henk ten Kate heeft architect Karin Penning in Oosterwold een vrijstaande woning gerealiseerd voor de Coöperatie StroApp met natuurlijk duurzame bouwmaterialen. De opdrachtgevers wilden graag een maatwerk woning geheel naar hun wensen en graag zo duurzaam en toch betaalbaar mogelijk. Naast de opdracht voor het ontwerp, de omgevingsvergunning, het bestek, aanbesteding en begeleiding van de uitvoering werd ook gevraagd om ondersteuning bij de stedenbouwkundige eisen vanuit het bestemmingsplan Oosterwold en bij de verschillende eisen die op het kavel van toepassing zijn.

De oplossing van Penning Architectuur

In Almere Oosterwold zijn voor de kavels restricties opgenomen voor het maximale aantal te bouwen Bruto gelijkvloerse vloeroppervlak. (BVO) Aangezien de klant geen starter op de woningmarkt was hebben we geadviseerd om alles gelijkvloer te bouwen, zodat men in de toekomst zo lang mogelijk gebruik zou kunnen maken van de woning. Het woningconcept bestaat uit een gelijkvloerse woning wat een publieke en een private zijde kent. De publieke zijde is afgewerkt met stalen bekleding die doorloopt tot over het dak. En zo een afschermend gebaar geeft. De private zijde heeft een dakoverstek en warme (vergrijzend) houten afwerking. Dit contrast van materialen is ook doorgezet in de kleur van de kozijnen. Deze zijn onderscheidend in het publieke deel van het private deel. De woning heeft raamkozijnen die grenzend aan het vloerniveau geplaatst zijn. Dit geeft een prettige ruimtebeleving en een directe relatie met de tuin, het terras en het mooie kavel. Gedurende de dag heeft de woonkamer in de winter veel zonlicht terwijl het dakoverstek in de zomer de zoninstraling beperkt. De woning bestaat verder uit een ruime woonkamer met 3 slaapkamers een bijkeuken en een vliering. Het zadeldak is bij de hoofdkamers open wat extra ruimtebeleving geeft. De constructie betreft 2 stalen spanten en is verder geheel in houtskeletbouw met houtvezel en vlas isolatie gerealiseerd. Er is natuurlijk een warmtepomp met boilervat die ook de vloerverwarming voedt maar door de goede isolatie en de zoninstraling in de winter zal het gebruik hiervan minimaal zijn. Toch is er gekozen voor een ruime hoeveelheid PV-panelen, zodat de woning energieproducerend kan zijn.

StroApp Duurzame woning Oosterwold

Soort

Nieuwbouw

Projectomvang

188 m²

Functie gebouw

Vrijstaande woning

Onze projecten

Benieuwd naar onze voorgaande projecten die wij al hebben mogen realiseren? Bekijk hier een greep uit onze projecten

Vraag of opmerking?

Heeft u een vraag of wilt u uw ideeën bespreken? Neem contact met ons op, dan helpen we u graag verder. U kunt ons bereiken door te bellen naar +31 36 5348126 of een mail te sturen naar architect@kpas.nl. Wij komen dan zo snel mogelijk bij u terug om al uw vragen te beantwoorden.

"Het perfecte ontwerp begint niet bij ons, maar bij u. Wij luisteren, vragen en inventariseren. Vervolgens adviseren wij en werken we integraal naar een karakteristiek maar bovenal een gedragen eindresultaat.''

ir. Karin H.W. Penning, architect BNA

Projecten

Ben jij opzoek naar een architectenbureau voor jouw gebouw?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Tijdens een persoonlijk kennismakingsgesprek bespreken we samen de mogelijkheden.

Projecten

Ben jij opzoek naar een architectenbureau voor jouw gebouw?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Tijdens een persoonlijk kennismakingsgesprek bespreken we samen de mogelijkheden.